top of page
älskaödet med text.jpg
korp.png

SPELDATUM

13/2 Destination Atalante

24/2 Bubblan - PREMIÄR

18/3 Cinnober

25/3 Gerlesborg Scenstudio

1/4 Trixter

11/4 Dalheimers Hus

26/4 ADAS Teater

Nyckelpiga_edited.png

Älska ödet  är ett sceniskt verk på ca 30 min om att hantera Parkinsons sjukdom såsom rörelsebaserat fenomen och existensiell oundviklighet.

Med utgångspunkt i Nietzsches insisterande på att bejaka och omfamna livets käftsmällar - med begreppen sorg, innerlighet & extas i bakfickan - går jag i dialog med sjukdomens språk och kvitter. 

Med mig på scenen har jag John Holmström, jazz- och friimpropianist. 

Nyckelpiga_edited_edited.png
John.jpg

"Jag har alltid haft en fascination för tvärkonstnärliga projekt där vi konstnärer använder oss av olika medel för att tillsammans skapa ett enhetligt verk. Dessutom anser jag att det viktigaste man kan ha i kreativa processer och sitt konstnärliga uttryck är ärlighet och en kontakt med sitt hjärta."

PROGRAM

feb - april

fredag 24/2

Älska Ödet: Premiären

Bubblan

kl 20.00

Näktergal_edited.png
Näktergal_edited_edited.png

lördag 18/3

Älska Ödet: Improvisationen

Teater Cinnober

kl 18-20 

Biljetter

På Cinnober integrerar vi visningen av Älska Ödet i ett samskapande, improvisatoriskt flöde.

  Jag och John framför verket i befintligt skick, men det kommer att föregås och följas av kvällens gästers sceniska och musikaliska handlanden, i vilka vi låter oss inbegripas. '

Vi kastar oss ut helt enkelt

 

Gäster

gök_edited.png
Michele.png

Michele Collins (Swe/USA)

Michele Collins is an actor/performer/ vocalist/cabaret and clown artist. She has been an active performer since 1980, creating her own interdisciplinary performances often collaborating with other artists from the various artistic disciplines. Her most recent productions have focused on the avant-garde author, poet, and feminist, Gertrude Stein.'

 

 

www.michelecollins.se

Foto: Kerstin Ehrnlund

Erikawebe_edited_edited.jpg

Erika Webe (Arg/Fra)

chooses and lives the way of clown, she believes in poetic universes as invitations to each person to dream, as a surreal pause with oneself and beauty when shared. Existing as a clown in a frenetic society is going against the tide, its learning to give time to details so they can be alive as well.Existing as a clown is perceiving the absurd in the present, its dancing in a logic other and with an open look and a soul able to listen. It is an invitation to the illusion of a poetic, chaotic and out of time universe.

 

www.erikawebe.com

Henrik Wartel

"I'm just a drummer"

 

www.wartel.se

Nyckelpiga_edited.png

lördag 1/4

Älska Ödet: Samtalet

 

Teater Trixter

kl 18-21

Älska Ödet med gäster gästar Teater Trixters samtalsserie Lyssna.

 

Jag och John visar ett smakprov av Älska Ödet, Uje Brandelius och Therese Hörnqvist sjunger några låtar och sedan leder idéhistorikern Erika Alm oss i samtal om Skapande och Öde. 

 

Biljetter

Gäster.

Nyckelpiga_edited.png
Skärmavbild 2023-02-01 kl. 23.35.16.png

Therese Hörnqvist

skådespelerska, VD Sthlm improvisationsteater

Erika Alm

Idéhistoriker, Gbg Universitet

Moderator

Uje Brandelius
Musiker, skådespelare, journalist

 tisdag 11/4

Älska Ödet:

Världsparkinsondagen

 

Dalheimers Hus

15.00

Vi är inbjudna av Parkinsonförföreningen västra Sverige för att spela verket på den stora parkinsonkonferensen på självaste världsparkinsondagen.

 

Nyckelpiga_edited_edited.png

 

onsdag 26/4

Älska Ödet: Att skapa verklighet

 

ADAS teater

 

kl 19.00

 

Biljetter

PROGRAM

 

19.00

Prins Frei von Fräähsen

Från hög höjd och inifrån djupet

19.30

Joel Heirås & John Holmqvist

Älska Ödet

20.00

Paus

20.30

Joel, Frei och kvällens samtalsmoderator Erika Alm

 för ett publikt samtal på tema Att Skapa Verklighet.

Från hög höjd och inifrån djupet:

Att skapa verklighet

Prins Frei von Fräähsen zu Lorenzburg den enda yrkeskungligheten i Sverige som inte är släkt med Bernadotterna(!) – genomför en meditativ performance-ceremoni för att reflektera över epiteten ”majestät” och ”höghet”. Hur kan en vardagsmänniska och konstnär förvandlas till en helt äkta och trovärdig kunglighet? Efter performancen deltar Prins Frei i ett samtal om fiktion och verklighet och om hur konsten kan användas för att förverkliga det uppdiktade.

Meditation till ADAS TEATER.jpg

Erika Alm  är idéhistoriker och docent i genusvetenskap vid Göteborgs Universitet och sedan 2021 även vicedekan för utbildning vid Humanistiska fakulteten.  Hon har framförallt undersökt normer kring kroppen, kön och begär, särskilt som de ter sig inom medicinsk forskning och praktik och lagstiftning. Erika är i grunden intresserad av att förstå spänningsförhållandet mellan patologisering och förställningar om levbarhet och hur det präglar relationen mellan så kallad expertkunskap och levd erfarenhet. 

Skogsstolen

Skogsstolen.png
Näktergal.png

Sorg

Att bli sjuk med Parkinsons innebär en serie förluster; av identitet, möjligheter, framtidsutsikter, förmåga, motorik, hälsa.. Ett sätt att bearbeta den sorg som följer är att omsätta det i skapande, att använda sorgen som en kreativ kraft, en källa att ösa ur. Motståndet som sjukdomen erbjuder kan bli något att ta spjärn mot för att bringa konst till världen. Ett material att skapa och interagera med. 

 

Innerlighet

Inuti mig bor en dysfunktion som förändrar mig och min fysiska funktion över tid. På insidan sker det, i min hjärna, den process som förstör de dopaminproducerande cellerna i de basala ganglierna. Denna innerlighet finni mig. Den är min, att känna. Att erfara. Det är min sjukdom, att umgås med, dansa med, innerligt och intimt. 

 

Extas

Extas är från början  ett grekiskt ord som betyder att vara utom sig (ek-tatis). Utanför sig själv. I filosofisk bemärkelse utan essens. För mig är Parkinson inte bara något som sker i min kropp, det är en annanhet som frikopplat från min vilja bestämmer mig. En kraft utanför min kontroll, ett främmande språk.  Kan jag gå i samtal med sjukdomen som annanhet? Är sjukdomen den dialektiska rörelse genom  vilken jag blir till, mitt varas konstituerande utsida? Kan jag försätta mig i extas genom min ek-tatis?

Michael Norlind (Scenkonst Gerlesborg): Yttre öga


Erika Webe (Espuma): Scenisk konsultation

 

Sebastian Ruiz (Dance Remainings): koreografisk rådgivning

Kerstin Ehrnlund: Fotograf

 

Sofia Smulan Sjögren:  kostym- och scenografi


Andreas Luukinen: Press och Marknadsföring

DSC_9871 kopiera.jpg
bottom of page